nen dormint a punt per esquiar

Com matinar per anar a esquiar i no morir en l’intent

 

Sovint som testimonis d’escenes quasi dramàtiques que tenen lloc a les estacions d’esquí, causades pel retard i l’estrès… de veritat que no podem matinar més?

Qui no ha vist pares que criden a nens perquè es posin les botes a corre cuita, parelles que s’acusen un a l’altre d’haver-se oblidat els guants? O famílies senceres carretejant els esquís com poden, a 1 km de l’estació, perquè el pàrquing ja està ple?

Sincerament és difícil d’explicar com una activitat que representa un cost tant elevat (material, forfets, trasllats…) no es planifica amb més cura, i no es planteja a nivell de família, com un dia sencer d’experiències memorables, que ho han de ser pels bons moment i no pels dolents. Començar el dia amb estrès, baralles i mals humors pot conduir a destrossar tota aquella il·lusió de passar un dia a la neu i, encara més, pot tenir conseqüències en la seguretat i la salut.

Potser és que, fins i tot en el nostre temps lliure, volem fer masses activitats, emplenant les nostres agendes de fites diverses: sortir a la nit, anar a esquiar l’endemà i després dinar de calçotada amb els amics i tornar a casa… Els que som grans recordem com fa 25 o 30 anys el dia d’esquí era destinat a això, a esquiar i prou. Arribàvem ben d’hora i restàvem a les pistes fins el tancament de les instal·lacions. Calia “amortitzar” els escassos recursos que teníem i que destinàvem a aquesta activitat. Això no vol dir que no sortíssim de nit o que renunciàvem a altres afers, simplement teníem clar, i alguns encara ho tenim, que cal organització i sí, matinar!

Com fer-ho?

Pacte grupal – gairebé sempre, anar a esquiar representa una activitat col·lectiva, no sols per qui ho fa amb un grup d’amics, també per les famílies, doncs encara que els pares no esquiïn, el trasllat a l’estació i preparar els nens, requereix la seva participació. Fer un pacte de família o d’amics, per que tothom posi de la seva part a l’hora d’organitzar-se i matinar és fonamental. Només cal que un membre no segueixi aquest acord i ja hi som!

A més a més, com tota experiència, l’esquí és l’abans – il·lusió, somni, expectatives, és el durant – acció, sensacions, emoció, seguretat, i és el després – records i imatges.

Organització – utilitzem molt material tou i dur, que, per possibles reparacions o adequació, cal comprovar amb temps. Tenir ben organitzat en un espai tot el material per persona o en bosses, ens pot estalviar molt estrès als matins i oblits amb conseqüències molestes.

També el lloguer de material realitzat en origen o el mateix dia però amb previsió del temps necessari, ens pot ajudar a no endarrerir l’activitat. Precisament és on, degut al llarg procés de selecció i probament, és on es creen més cues al llarg del matí… en tot cas, hem de ser dels primers!

La compra online de forfets amb anticipació ara és possible en moltes estacions d’esquí i pot significar defugir de les cues a les taquilles.

Finalment tenir previst l’esmorzar i tots els aliments i beguda necessaris per passar el dia, significa assegurar l’avituallament i evitar pèrdues de temps al matí però sobretot, propiciar un bon ambient grupal i actituds saludables envers la pràctica esportiva.

Estudiar la ruta – calcular bé la ruta i la seva durada, amb cert marge per imprevistos com obres, cues a l’entrada de l’estació, etc. així com saber la climatologia prevista, ajudarà a una conducció més segura i arribar amb temps suficient per preparar-nos per un dia espectacular de neu.

Un bon esmorzar – el fred i l’activitat en sí requereixen que el cos disposi d’energia suficient i un bon esmorzar és imprescindible. Sobretot els infants es desgasten ràpidament i cal preveure menjades i hidratació encara més freqüents per evitar decaïment i mals humors. Cal temps per dur a terme un àpat tranquil, més slow, on poder conversar i programar el dia.

Valorar propostes amb tot preparat – si ho vols tenir tot a punt, també pots contractar un paquet tot inclòs, nosaltres ens encarregarem que quan arribis, no tinguis que fer cues i podràs comença a esquiar immediatament.

 

7 Raons per llevar-se d’hora per anar a esquiar

1 / Dormir 15 minuts menys pot representar 1 h d’estalvi en temps.

Ser dels primers en arribar a pistes, significar aparcar abans, ser atès abans a taquilles, al lloguer o la cafeteria, on amb més probabilitat trobareu taula lliure i millor servei.

2 / Veure com surt el sol sobre els cims.

Aquest és un moment màgic i fugaç; no hi ha dues albes mai iguals! Veure sortir el sol ens dóna la possibilitat d’admirar una exhibició única de llum i ombra, amb les muntanyes cobertes de bells colors, que van des del blanc al blau, el rosa i el violeta. I si esteu a l’aire lliure, sentireu que els primers rajos de sol us escalfen les galtes …

3 / Sigueu el primer a deixar les vostres petjades a la neu

Agafeu el primer telecadira del dia, arribeu al cim, admireu les belles pistes, preparades minuciosament pels maquinistes durant la nit … i tindreu les pistes immaculades per vosaltres sols! Aquesta és la vostra oportunitat de gaudir d’un moment únic esculpint una neu perfecta.

Un cop arribeu a baix, no us oblideu de girar-vos enrere i mirar les vostres traces: aviat desapareixeran, però les recordareu durant molt de temps.

4 / Preneu-vos el temps per gaudir d’un dinar a la terrassa sense sentir-vos culpables.

L’esforç físic i el clima fred fan que calgui hidratar-se i menjar bé. Si heu esquiat des de les 9 del matí, esquiareu molt més que la resta! Podreu gaudir d’un tranquil dinar al sol, ja que el cremareu quan torneu a les pistes.

5 / És bo per a tu!

Les vacances o caps de setmana d’esquí són el moment perfecte per canviar els teus hàbits. Si acostumeu a dormir fins tard, proveu a gaudiu de l’efecte benestar de despertar-se d’hora. Molts estudis ho han demostrat per fer-vos més eficients, més tranquils … i més feliços! Què més es pot demanar ?

6 / Tingueu prou temps per descobrir tots els secrets amagats de la zona d’esquí

Per poder esquiar totes les pistes i descobrir els racons amagats de la zona, realment necessiteu temps. Si trepitgeu les pistes a primera hora del matí, tindreu més temps i sentireu menys pressió per poder-vos aturar, contemplar, fer fotos i abraçar la natura.

7 / Eviteu quedar-vos fora dels aforaments màxims per COVID

Ningú encara no sap què passarà en l’entorn de les pistes d’esquí durant aquesta temporada marcada per les restriccions COVID. I si hi ha un aforament limitat? Més que mai cal llevar-se ben d’hora, ben d’hora… i assegurar-se de poder gaudir de l’esquí

Si teniu algun altre motiu, compartiu-los amb una foto d’un dia memorable d’esquí per Instagram amb #neuemocio.

, , , , ,