El Centre de Promoció Turística de París, que depèn de Turisme Catalunya, ha volgut destacar, aquest mes de juliol, la Ruta del Cinquè Llac en el seu blog francès. Per llegir què hi explica d’aquest complet itinreari de senderisme que Pirineu Emoció ofereix entre els seus paquets i promociona com a membre promotor d’aquesta iniciativa turística, aquí en teniu l’enllaç complet.
I per a tots aquells que en vulguin saber més, i que encara no coneguin de que es tracta la Ruta del Cinquè Llac, tot seguit us n’expliquem més detalls: l’article que han publicat es titula “Cinc dies al cor dels pirineus” i fa una crònica des del seu punt de vista:
<< Aquesta caminada de 105 km es divideix en cinc etapes de 4 a 6 hores caminant cadauna (entre 15 i 25 km). Durant cinc dies, els viatgers s’endinsaran en els alts misteris de muntanya, a poblats fortificats, medievals, arbres variats, mites salvatges, als rastres de la bruixeria, a monestirs i edificis llegendaris secrets. Es tracta d’un itinerari fascinant que combina la bellesa dels paisatges dels Pirineus amb la singularitat de segles d’història i de màgia.
PAS 1: Immersió a la muntanya. De La Pobla de Segur a Peramea (19,5 km)
Aquest camí prometedor s’inicia en direcció a la Pobla de Segur. En aquest històric poble hi ha el notable conjunt modernista de Casa Mauri on antigament es produia l’oli d’oliva. Però també és des d’aquí, des de Montsor, que ens ensindarem fins al cor dels paisatges rocosos. La seva trajectòria ens portarà finalment a la serra de Peracalç i al Pic de l’Àguila. Un gran plaer per als ulls.
PAS 2: Un salt a la història. Des de Peramea a Beranui (14,6 km)
L’aventura continua en direcció al Cinquè llac, com a punt final. Calificat com un bé d’intrès cultural nacional el 1985, la ciutat fortificada de Peramea obre les seves portes, i amb elles, els secrets de l’època medieval. Construit sobre una roca, Peramea és ple de tresors com l’església romànica de Sant Cristòfol, la Torre de Colomers època o el centre cultural d’Ortega. No us oblideu de visitar l’espectacular centenari que es troba a la plaça! Després, arriba el moment de sortir a la carretera cap al poble de Sellui i el coll de la Serreta. Al acostar-se al poble de Beranui, s’ha d’obrir bé els ulls i les orelles perquè estàs a la zona de les bruixes.
PAS 3: Panoràmica natural. De Beranui Les Esglesies (23 km)
Als voltants del poble de Beranui, s’entra dins la Vall Fosca. Aquí, tots els elements s’uneixen per delectar els seus ulls. Es tracta d’un tram emblemàtic on hi destaca tota la riquesa natural i l’atmosfera misteriosa i espiritual de la regió. La vegetació i espècies animals locals són les delícies de grans i petits. Per gaudir plenament de la bellesa del paisatge, s’aconsella pujar al mirador de Castell-Estao. Des d’allà es pot continuar el camí cap a noves sorpreses … Quines? Per exemple el misteriós monestir de Torres, la ciutat fantasma de la Bastida o l’impressionant Pont del Diable… Aquesta no és només una curiositat arquitectònica, per la seva alçada i ubicació, sinó també cultural, ja que la llegenda explica que es tracta del treball del diable, realitzat en una sola nit.
PAS 4: L’esforç i la recompensa. De Les Esglesies a Senterada (25,2 km)
Prepareu-vos per fer el pas més difícil de senderisme, a causa de les dures pujades i les llargues baixades que hi ha. Però, qui diu aventura i el senderisme també diu merescut descans! I no en qualsevol lloc, sino a un hostal amb molta història: a Casa Leonardo de Senterada. Abans de començar l’etapa final del cercle del Cinquè Llac, aquesta “posada” és, en si mateix, un viatge en el temps! Construït en el moment àlgid de les centrals, la casa està plena de restes d’aquella època i n’ha conservat el seu ambient original. A més de dormir i menjar, els curiosos poden escoltar les històries i faules locals que s’hi transmeten de generació en generació.
PAS 5: Com nedar en el cel. De Senterada a la Pobla de Segur (23 km)
Abans d’unir-se al punt de partida a la Pobla de Segur, els últims quilòmetres del curs ofereixen el regal tan desitjat. Seguint el camí vell de Montcortés, s’arriba a la bell estany que té el mateix nom, cinquena i última etapa de la travesia. Aquest és un lloc de gran bellesa amb una de les majors reserves d’aus aquàtiques dels Pirineus. Després de cinc dies d’esforços i descobriments, aquesta llacuna et convida a submergir-se en una aigua gelada gaudint d’un paisatge pirinenc privilegiat.>>
Us recordem que si en voleu llegir l’article original, aquí en teniu l’enllaç complet.