falles pirineu

Tot a punt per la gran festa del foc del Pirineu!

Ja s’acosta la baixada de falles del Pirineu, i per a qui no conegui aquesta tradició que es remunta a temps immemorials, us explicarem de què es tracta, a l’hora que us convidem a viure una experiència única a La Pobla de Segur, un dels pobles on se celebra aquesta festivitat tan especial!

Alguns pobles del Pirineu mantenen aquesta tradició per celebrar la proximitat del solstici d’estiu. Aquesta consisteix en encendre una foguera dalt de la muntanya propera al poble, i amb unes grans torxes, denominades “falles”, baixar pels camins, cap als pobles, formant una espectacular serp de foc.

nit fallesDes de 2015, les falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Aquesta preuada declaració, sota el nom oficial de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus, aplega un total de 63 festes de diferents poblacions del Principat, d’Occitània, d’Andorra i de la Franja de Ponent.

Una d’aquestes poblacions que la celebra és la de La Pobla de Segur, que cada any, el dia 17 de juny, duu a terme la tradicional baixada de falles en honor a la Verge de Ribera, santa patrona d’aquesta localitat. Les falles de La Pobla de Segur, que daten dels anys 50, tenen el mànec d’avellaner, amb la teia o fusta que crema de pi sec, impregnada de resina, que prové de les soques de la reserva de Boumort. Aquesta es talla i es modela, subjectant-la amb claus, grampillons i filferro a la branca d’avellaner.

El 17 de juny a la tarda, els fallaires es reuneixen, carregats amb les seves falles, i s’encaminen cap a la muntanya de Santa Magdalena, des d’on iniciaran la baixada un cop cau el sol. Al mateix temps, les pubilles, acompanyades per la música, el poble, la canalla, i els gegants i capgrossos, desfilen per anar a rebre els fallaires als peus de la muntanya. Els fallaires arriben amb les falles enceses, i les pubilles els ofereixen coca i vi. Junts enfilen el camí de l’església on realitzen la tradicional ofrena a la Verge de Ribera, passant abans pels carrers més emblemàtics del poble i llençant les falles a la foguera de la Plaça de la Pedrera, on es balla la Sardana de La Pobla.

A més, aquest 2017, el cap de setmana de la baixada de falles coincideix amb la 51a Fira de La Pobla, on es fan durant tot el dia activitats variades per a petits i grans.

Si voleu gaudir d’aquest nit màgica, i emocionar-vos amb una festivitat inoblidable, des de Pirineu emoció us proposem escapar-vos un cap de setmana al Pirineu per tan sols 157 euros.

Veniu a gaudir d’una sortida de dos dies, diferent, on podreu participar de les activitats organitzades per per l’Associació de Fallaires i Pubilles de La Pobla de Segur, on podreu visitar i fer un tast de cervesa artesanal a la fàbrica de cervesa artesana Ctretze i un podreu provar i conèixer la gastronomia pallaresa amb dos dinars inclosos, típics del Pallars.

No deixeu passar l’oportunitat de viure un “finde” rodó de tradició,  natura, emoció i cultura! Us hi esperem!

, , , , , , , , ,