El Tren dels Llacs

Tren dels Llacs – noviembre 2013

Últim viatge d’enguany del Tren dels Llacs i balanç de la temporada, que no pot ser millor: un 98,5% d’ocupació, tècnicament un ple total, com si no hi hagués crisi. No crec que existeixi avui dia cap producte turístic a les terres de Lleida, i potser a tot el país, amb una constància de xifres tan satisfactòries. L’enhorabona a la Generalitat (FGC) i a la Diputació per seguir donant suport a la iniciativa, així com a la gent de l’ARMF, que fan possible que cada dissabte surti el comboi d’època per recórrer un trajecte que al llibre 50 elements d’arquitectura i enginyeria ferroviàries, citat ja aquí a propòsit de l’estació lleidatana, és considerat “un dels més bells de Catalunya pels magnífics paisatges que es poden contemplar des dels vagons o en baixar del tren, i per l’interès cultural dels pobles i viles on para”.

Any rere any, des de en fa ja cinc, uns 5.000 passatgers descobreixen els encants d’una línia fèrria que té tot el sentit que es mantingui oberta, de Balaguer en amunt, pensant en la seva explotació turística, així com d’una zona geogràfica amb un enorme potencial en aquest àmbit -natura, geologia, monuments, patrimoni, història, gastronomia i enologia, esports, etcètera-, però que encara no ha assolit l’atenció per part dels visitants forasters que sens dubte mereix, a desgrat dels esforços de les administracions i les empreses del sector.

Entre aquestes últimes, no em puc estar d’esmentar l’agència Pirineu Emoció de la Pobla, que ofereix interessants paquets complementaris del viatge en tren i que, segons em manifesta la seva dinàmica directora, Núria Martí, han obtingut també aquesta temporada un èxit inusitat. Precisament, la Núria i el seu competent equip acaben de veure reconeguda la seva feina amb un dels premis internacionals al turisme responsable i sostenible concedits a principi d’octubre a Barcelona. Una altra micro-empresa de la mateixa comarca, l’allotjament rural Casa Leonardo de Senterada, va obtenir també un d’aquests guardons, perquè la seva mestressa, Mireia Font, que tampoc no para quieta, ha tirat endavant amb la Núria Martí un original producte de senderisme, El cinquè llac, que està portant alemanys, belgues i altres caminadors arribats d’arreu d’Europa al Pallars Jussà, convertit cada cop més en atractiva destinació, això que des de fa poc en català normatiu es pot dir també un destí.